Η κρίσιμη ανάγκη για μία νέα προσέγγιση κυβερνο-ασφάλειας στη μετά Covid-19 εποχή
Στην εποχή του «COVID-19» γίναμε όλοι μας μάρτυρες του ταχύτερου μετασχηματισμού στον τρόπο λειτουργίας οργανισμών ανεξαρτήτως μεγέθους, καθώς έπρεπε να προσαρμοστούν κατάλληλα ώστε να παρέχουν τις υπηρεσίες με συνέπεια, διατηρώντας ταυτόχρονα μία υψηλού επιπέδου εμπειρία χρήσης τόσο για τους πολίτες, όσο και για τους εργαζόμενους. Επιπρόσθετα παρατηρήσαμε μία αυξανόμενη δραστηριότητα από κυβερνοεγκληματίες, οι οποίοι εκμεταλλεύτηκαν το φόβο και τις ανησυχίες των πολίτων για την πανδημία.
Μέσα σε έναν χρόνο, τα όποια εμπόδια υπήρχαν για την απομακρυσμένη σύνδεση στους πληροφοριακούς πόρους ενός οργανισμού, εξαλείφθηκαν. Η ξαφνική όμως αλλαγή, άφησε μικρό χρόνο αντίδρασης για τον επανασχεδιασμό των δικλείδων προστασίας και της στρατηγικής ασφαλείας. Συνάμα, η ταχεία μετάβαση των υποδομών και εφαρμογών στο νέφος και η μεγάλη γεωγραφική διασπορά των οργανισμών, έχουν εισάγει διακριτούς περιορισμούς τόσο στη συνολική απόδοση του δικτύου όσο και στην εμπειρία χρήσης των εφαρμογών αυτών από το ανθρώπινο δυναμικό και τους πολίτες.
Οι οργανισμοί που υιοθετούν τις εν λόγω αλλαγές, τείνουν να παραμείνουν σταθεροί. Η δημιουργία μίας κουλτούρας κυβερνοασφάλειας και η καθιέρωση μίας νέας, ενημερωμένης στρατηγικής κυβερνοασφάλειας είναι ζωτικής σημασίας για κάθε οργανισμό βασισμένο σε ένα υβριδικό μοντέλο ανθρώπινου δυναμικού. Ως εκ τούτου κρίνεται απαραίτητη η εφαρμογή όλων των απαραίτητων εργαλείων που εξυπηρετούν τις επιχειρησιακές ανάγκες με γνώμονα την ασφάλεια, από τον έλεγχο ταυτότητας χρήστη πολλαπλών παραγόντων μέχρι την τεχνολογία SD-WAN.
To SD-WAN είναι το κλειδί για του οργανισμούς που έχουν πρόσβαση σε πολλαπλά περιβάλλοντα νέφους αξιοποιώντας την επιτάχυνση των πόρων που προσφέρονται μέσα από αυτά, είτε τα πληροφοριακά αγαθά αυτά βρίσκονται σε ιδιωτικά ή δημοσία περιβάλλοντα είτε οι χρήστες απαιτούν πρόσβαση σε κρίσιμες επιχειρησιακές software-as-a-service (SaaS) εφαρμογές.
Ένα ασφαλές SD-WAN σε συνδυασμό με λύσεις ασφάλειας που παρέχονται από το cloud, επιτρέπουν την εφαρμογή λύσεων WAN edge, thin WAN Edge καθώς και λύσεων δικτυακής πρόσβασης μηδενικής εμπιστοσύνης στο σημείο που βρίσκεται ο χρήστης.
Για την βελτίωση της εμπειρίας χρήσης και την ταυτόχρονη ενίσχυση της συνολικής στάσης ασφάλειας, οι οργανισμοί πρέπει να αναπτύξουν μία υποδομή η οποία να καλύπτει τους ανωτέρω πυλώνες, αξιοποιώντας έναν κοινό σημείο ενορχήστρωσης και προγνωστικά στοιχεία ανάλυσης βασισμένα σε μεθόδους Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) και Μηχανικής Μάθησης (ML). Η υιοθέτηση των ανωτέρω πυλώνων καλύπτει όλες τις υποθέσεις εργασίας που απαιτούνται για ένα υβριδικό ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο εκτείνεται από το γραφείο εργασίας έως την εργασία από το σπίτι.